Geurmarketing in 2023…een “Must Do”, maar laat je niet verleiden door deze 5 slechte verkooppraatjes

 

Ondanks dat geurmarketing al eeuwen oud is blijft het toch nog steeds voor velen een nieuwe techniek waarbij je dus best weldoordacht mee omgaat. Er zijn veel mogelijkheden van toestellen en geuren, maar gelukkig zijn er slechts enkele argumenten waardoor je je niet mag laten misleiden. De bedoeling van dit artikel is om je hierin snel wegwijs te maken zodat je een goede keuze kan maken waardoor geurmarketing je datgene kan bijbrengen waarvoor het gemaakt is, namelijk een betere beleving in je verkoopruimte waarbij je een gevoelige omzetverhoging kan bewerkstelligen. Trap zeker niet in deze 5 verkooptrucs:

1. Mooi geurtoestel = goed geurtoestel:

Iedereen weet dat je van een mooie tafel niet altijd het beste eet. Dit geldt ook voor een aantal mooie design toestellen die van slechte kwaliteit zijn. Een mooie vaas kopen is iets totaal anders dan een mechanisch toestel kopen. Het mooiste is niet altijd het beste. Geurtoestellen in geurmarketing moeten sowieso altijd best uit het zicht worden geplaatst. Een geurtoestel is immers slechts een “tool” zodat je de geurbeleving kan doen ontstaan. Er bestaan bovendien heel veel soorten geurtoestellen in verschillende vormen en maten. Wat is dan wel belangrijk bij je keuze van geurtoestel:

– De kracht van de pomp
– De programmatie mogelijkheden
– De duurzaamheid
– Het elektriciteitsverbruik
– Het aantal soorten geur waaruit je zal kunnen kiezen.

Voor een overzicht van een aantal bestaande geurstoestellen: zie https://scents.be/geurtoestellen/

Een extra tip die ik graag met je deel: indien het geurtoestel is geplaatst dichtbij werkend personeel dan is een laag geluidsniveau erg belangrijk. Het is namelijk niet de bedoeling dat je het toestel hoort werken.

2. De mythe van alleen natuurlijke en/of etherische geuren.

Deze mythe vindt vooral zijn bestaan in de sector van de Aromatherapie https://nl.wikipedia.org/wiki/Aromatherapie. Echter zijn etherische oliën voor gebruik in geurmarketing bijna niet mogelijk en bovendien niet aangewezen. Mijn labo heeft reeds een aantal geurtests gedaan met zogezegd volledig natuurlijke en etherische oliën in de geurmarketing sector. Geen enkele van deze geuren kon voldoen aan hetgeen werd beloofd. Op zich is dit niet schadelijk voor onze gezondheid, zolang de geuren maar IFRA goedgekeurd zijn en je beseft dat ze je iets wijsmaken. IFRA goedgekeurde geuren zijn de enige referentie naar een perfecte bescherming voor de gezondheid, net zoals de commerciële lichaamsparfums aan de strenge IFRA normen moeten voldoen. Normaal gezien hebben alle professionele geurbedrijven deze goedkeuring voor hun geuren, maar ik zou het toch best wel nog eens vragen.

De etherische oliën zijn dan wel de meest pure oliën, maar helaas niet altijd de meest aangename geuren. Echter is er in de meeste gevallen nog een niet-natuurlijk ingrediënt aan toegevoegd om ze werkbaar te maken in geurmarketing. Ze zijn in de meeste gevallen ook veel duurder aan de basis (in functie van de zeldzaamheid in de natuur), tenzij ze heel erg verdund zijn, hetgeen de kwaliteit dan weer niet ten goede komt.

Bijna alle leveranciers hebben wel in beperkte mate een paar etherische oliën in hun assortiment als je dat uitdrukkelijk vraagt. Wanneer je begint te ruiken aan geurstalen zal je bovendien merken dat de synthetische geuren de meest aangename en tot de verbeelding sprekende geuren zijn. Vermits in een labo aangemaakte geuren bovendien steeds een samenstelling zijn van een aantal bestaande ingrediënten, kan het de sfeer van je merk/identiteit het best benaderen door juist die samenstelling te kiezen die je uitstraling het beste tegemoetkomen.

3. “Goedkoop”…..is soms duurder dan je denkt

Appelen met appelen vergelijken is in deze sector heel erg belangrijk. Bekijk hiervoor gerust even mijn 5 aangehaalde aspecten in punt 1 bij het begin van dit artikel. Daarbovenop raad ik ten zeerste aan om een vernevelingstoestel aan te schaffen en dus geen verstuiving of verdampingstechniek te gebruiken. Ik zou het je haast willen verbieden. Dit laatste is zo belangrijk dat ik er een volledige blogpost aan wijd in mijn volgend artikel. Voor meer informatie over geurtoestellen, bekijk zeker ook eens https://scents.be/geurmachine/

Op zoek naar een geur voor in je huis, lees ons artikel!

Wanneer het toestel erg goedkoop is, dan is de kracht en kwaliteit van de pomp een extra aspect om met argwaan naar te kijken. Ook de kosten van een geurfles moet je van dichtbij evalueren.  Het zou kunnen dat leverancier 1 zijn geurflessen (flessen die in het toestel passen) een volume hebben van 100 ml en die van leverancier 2 bijvoorbeeld een volume heeft van 150 ml, logisch dan dat deze duurder is. Ook hangt de kostprijs van de geur af van de kwaliteit van de geursamenstelling zelf (lees: hoeveelheid %-age solventen er in de mix werden verwerkt). Dit laatste heeft een rechtstreeks gevolg met de duurtijd dat 1 geurfles meegaat en bijgevolg met jouw geurkost per maand. Ik raad jullie dan ook aan dit altijd te vragen aan de verkoper en er eventueel een garantie voor te vragen dat dit daadwerkelijk juist is. Wil je bovendien ecologisch werken, dan raad ik aan om grotere volume-, navulflessen aan te schaffen.

4. Geuren van eigen makelij.

Het maken van parfums is een heel erg moeilijke, delicate, gevoelige en uitzonderlijk professionele aangelegenheid. Als een lokaal bedrijf beweert zijn eigen geuren te maken dan zou ik daar heel argwanend tegenover zijn. Er zijn slechts enkele gespecialiseerde parfum labo’s op de hele wereld. Deze labo’s hebben dan ook meestal maar één specialisatie, namelijk het maken van geuren. Als je als bedrijf daarnaast ook nog toestellen maakt en een commercieel platform hebt om de distributie te verzorgen, dan is dat een erg grote uitdaging om op alle fronten uit te blinken. De sterke geurmarketingbedrijven die ik ben tegengekomen zijn tot hiertoe distributeurs van fabrikanten die wereldwijd een netwerk hebben van distributeurs voor hun merk. Fabricatie van geuren en geurtoestellen is een hele andere tak dan geurmarketing introduceren bij klanten. Het is bovendien niet zo dat wanneer iets lokaal is geproduceerd (als dat al echt zo is), dat het van betere kwaliteit is. Mijn ervaring leert mij dat de beste geuren uit Frankrijk en Duitsland komen.

5. Bestel bij de leverancier “achter de hoek”

Als wij het over aardappelen en brood hebben, dan raad ik dit je ten zeerste aan. Echter is de geurbeleving zo gespecialiseerd en is België zo klein dat dit weinig meerwaarde heeft. Zorg er dus voor dat je leverancier een perfecte service heeft en dat geurmarketing niet wordt opgeslorpt door andere activiteiten in hetzelfde bedrijf (want dan wordt het al snel stiefmoederlijk behandeld).

 

 

BESLUIT:

Aangezien geurmarketing een nog jonge marketingtechniek is in België, is het belangrijk dat je samenwerkt met de juiste partner die correcte en objectieve informatie geeft. Geurmarketing is een erg goede marketingtechniek, maar het moet goed worden toegepast. Dit met de juiste geur en het juiste toestel. Ook is nazorg heel erg belangrijk, vandaar dat een serviceovereenkomst de beste manier van samenwerken is. Hierbij garandeert de verkoper de goede werking ten allen tijde van het geurtoestel waarbij er altijd voldoende geur aanwezig is in het toestel. De prijzen van geuren en toestellen kunnen ver uit mekaar liggen, maar ik geloof dat dit niet het selectiecriterium mag zijn. Als je de juiste geur toepast met het juiste toestel en de juiste intensiteit van geur hebt, dan brengt het je veel meer op dan de €10 of €20 die je per maand meer of minder uitgeeft voor geurmarketing. Volg je buikgevoel, check bij één of twee bestaande opgegeven referenties van de verkoper of ze tevreden zijn en sluit een overeenkomst af waarbij een garantie wordt gegeven op een goede werking van het geurtoestel. Denk vooral zelf op voorhand goed na wat je wilt bereiken met je bedrijf, welke waardes gelden er in je bedrijf en welke emotionele en reële factoren je uitstraling bepalen. Op deze manier kan je goed uitleggen wat je wenst te benadrukken in je belevingsruimte. Dit geeft de meeste garantie op een constructief gesprek met je geurmarketing bedrijf.